HDP Hakkari Milletvekili Abdullah Zeydan, sokağa çıkma yasağının devam ettiği Yüksekova'da esnaf sıkıntılarını Meclis'e taşıdı.
Zeydan; Hakkâri valiliğinin 13 Mart 2016 tarihinde Yüksekova’da ilan ettiği sokağa çıkma yasaklarının getirdiği en büyük sıkıntılardan bir tanesi de ekonomi olduğunu belirterek; çok uzun bir süredir Yüksekova üzerinde uygulanan ablukalarda ticari işletmelerin iş yapamaması Yüksekova da ekonomiği durma noktasına getirdiğini kaydetti.
Çatışmalı ortamın başlaması hem toplumsal olarak hem de ekonomik olarak ticari işletme ve şirketlerde mağduriyet yarattığını kaydeden Zeydan; esnafların kredilerini ödeyememesi, bazı şirketlerin iflas etmesi, halkın SSK ve BAĞ-KUR primlerini ödeyememesi maddi kayıpların olmasına neden olduğunu belirtti.
Yüksekova’nın coğrafi konumu bakımından İpekyolu’nun üzerinde olması, Esendere ile Derecik beldeleri ve Şemdinli ilçelerinde de maddi olarak ciddi sıkıntılar yarattığının altını çizen Zeydan; İpekyolu’nun kapalı olmasından dolayı ticari işletme ve yöre halkının ihtiyacı olan malları alamamasına neden olduğunu ve çevre illerden Yüksekova, Şemdinli ilçeleri ile Esendere ve Derecik beldelerine mal sevkini yapılamaması hem alıcı hem satıcıda mağduriyet yarattığı ifade etti.
Yaşanan çatışmalar ve sokağa çıkma yasağından dolayı esnafların banka kredilerini, çeklerini ve senetlerini ödeyemeyecek duruma geldiğini, birçok esnaf ve şirket iflas ettiğini, baharın gelişiyle beraber tarımsal çalışmaların yoğunluk kazandığını ve ilçe ile beldelerde ve köylerde uygulanan abluka yüzünden her türlü üretim durduğunu kaydetti
Zeydan, Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş'a şunları sordu:
* Ticari işletme ve şirketlerin banka kredileri, çekleri ve senetlerinde yeni bir yapılanmaya yapılacak mıdır?
*Yüksekova ve Şemdinli ilçeleri ile Esendere, Derecik beldelerine giden ipek yolunun ve alternatif yolların kapatılmasıyla halk üzerinde ekonomik ambargo mu uygulanıyor?
* Bakanlığınızın Yüksekova ve Şemdinli bölgesine yönelik ekonomik faaliyetlerin düzeltilmesiyle geliştirilmesine yönelik hedef ve programları var mıdır? Varsa nasıl bir yol izleyeceksiniz?
* İflas eden şirket ve ticari işletmelerin yeniden çalışabilir düzeye getirilmesine yönelik hibe çalışmalarınız olacak mıdır?
* Tarımsal faaliyetlerin başladığı ilçemizde ihtiyaç olan mamuller nasıl tedarik edilecektir?
* Temmuz 2015 tarihinden itibaren Yüksekova’da kaç tane Ticari işletme ve şirket kapanmıştır? Kapanan ticari işletme ve şirketlerin nedenleri dağılımı nasıldır?
* Halkın yaşamını sürdürebilmesi için karşılanması zorunlu olan ihtiyaçlar doğrudan veya dolaylı olarak nasıl karşılanacaktır?
* SSK ve BAĞ-KUR primlerinin ödenememesinden kaynaklı çıkacak sorunların aşılabilmesi için plan ve programınız var mıdır? Varsa nasıl bir yol izlenecektir?
* Hakkâri ilinde 25 Temmuz 2015 tarihinden sonra, sınır kapıları dâhil ithalat ve ihracat dağılımı nasıldır?
ŞEMDİNLİ HABER