Brüksel’de süren AB zirvesinde liderler, sığınmacı krizinin çözümü için Türkiye’ye sunulacak anlaşma taslağı üzerinde görüş birliğine vardığı ve bunun Türkiye’ye sunulacağı belirtildi.
Avrupa Birliği (AB) liderlerinin, Türkiye’nin sunduğu teklifle ilgili ortak bir anlayışa vardıkları belirtildi.
AB devlet ve hükümet başkanlarının Türkiye’nin 7 Mart’ta sunduğu sığınmacı krizine köklü çözüm getirecek ve AB-Türkiye arasında işbirliğini güçlendirecek teklifini değerlendirip, bir anlaşmaya varmaya çalıştıkları AB Liderler Zirvesi’nin ilk günü sona erdi.
Lüksemburg Başbakanı Xavier Bettel, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, AB’nin teklife dair pozisyonu konusunda bir uzlaşıya varıldığını ve bunun sabah saatlerinde Başbakan Ahmet Davutoğlu’na sunulacağını belirtti.
Almanya Başbakanı Angela Merkel gazetecilere yaptığı açıklamada, Türkiye’nin sığınmacıların korunması konusunda tüm uluslararası standartları yerine getirmesi gerektiğini belirtti.
Merkel, Türkiye ile nihai anlaşmaya varmaları halinde, Yunan adalarından Türkiye’ye gelişlerden sonra birkaç gün içinde Suriyeli mültecilerin AB üyesi ülkelere yerleştirilebileceklerini kaydetti.
Fransa Cumhurbaşkanı Francois Hollande ise “28 ülke ortak bir öneride anlaştı. Şimdi bu öneri Türkiye ile tartışılacak. Başarıyla sonuca varacağımızı garanti edemem” dedi.
Dün Brüksel’e gitmeden önce Ankara Esenboğa Havalimanı’nda bir basın toplantısı düzenleyen Başbakan Davutoğlu, AB zirvesinden Türkiye, Avrupa ve sığınmacılar için iyi haberler çıkmasını ümit ettiğini söylemişti.
Davutoğlu, “Türkiye’yi açık göçmen hapishanesi haline getirmeyiz” demişti.
AB Konseyi Başkanı Donald Tusk, AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker, AB Dönem Başkanı Hollanda’nın Başbakanı Mark Rutte, sabah saatlerinde Davutoğlu ile buluşarak, AB’nin tavrını ortaya koyacak.
Eğer AB’nin teklifi, Davutoğlu tarafından kabul edilirse ortak bir açıklamayla anlaşma duyurulacak. Aksi halde Türkiye’nin itiraz ettiği noktaları görüşmek üzere AB liderleri öğle saatlerinde yeniden bir araya gelecek.
Türkiye, 7 Mart’taki teklifinde vizelerin en geç haziran ayı sonuna kadar kaldırılmasını, üyelik müzakerelerinde yeni fasılların açılmasını, yük paylaşımı altında Suriyeli sığınmacılar için harcanacak mevcut 3 milyar avroluk fona ilaveten 3 milyar avro daha sağlanmasını, Türkiye’ye gönderilecek her bir Suriyeli sığınmacı için Türkiye’den bir Suriyeli sığınmacının alınmasını istemişti.
Ankara, bu maddeler karşılığında, Yunanistan adalarındaki sığınmacıları geri almayı önermişti.
Türkiye ile AB arasında daha önce varılan prensip anlaşması ise Yunanistan adalarına ulaşan her sığınmacının Türkiye’ye iadesini ve bunun karşılığında Türkiye’ye iade edilen her Suriyeli için AB üyesi ülkelerin Türkiye’deki sığınmacı kamplarından bir kişiyi almalarını öngörüyordu.
Ocak 2015’ten bu yana yaklaşık 1 milyon sığınmacı ve mülteci, Türkiye ve Yunanistan üzerinden AB üyesi ülkelere giriş yaptığı belirtiliyor.
On binlerce sığınmacı da seyahatlerinin engellenmesi nedeniyle Yunanistan’da bekliyor.