Uluslararası Af Örgütü’nün 2015 yılı insan hakkı ihlallerini kapsayan yıllık raporun Türkiye ile ilgili bölümünde, PKK ile güvenlik güçleri arasındaki çatışmaların insan hakları ihlallerini artırdığı belirtildi.
Uluslararası Af Örgütü (Amnesty International) 2015’i kapsayan yıllık raporunu açıkladı.
Uluslararası Af Örgütü’nün dünya geneli için yayınladığı rapora göre, 2015’te en az 122 ülke kişilere yönelik işkence veya kötü muamelede bulundu.
En az 30’u sığınmacıları tehlike altında olabilecekleri ülkelerine geri gönderdi ve en 19 ülkede hükümet veya silahlı gruplar savaş suçu işledi.
Raporun Türkiye ile ilgili bölümünde ise PKK ve güvenlik güçleri arasında başlayan çatışmalı sürecin insan hakları ihlallerini de artıran bir etki yarattığı vurgulanıyor.
Raporda, “İnsan haklarının durumu Haziran’daki genel seçimlerin ve Temmuz’da Kürdistan İşçi Partisi (PKK) ve Türk silahlı kuvvetleri arasındaki şiddetin patlak vermesinin ardından ciddi biçimde kötüye gitti” deniliyor.
Raporda ayrıca basının, hükümet tarafından “eşi benzeri görülmemiş bir baskıyla karşı karşıya” kaldığı değerlendirilirken, insan hakları ihlallerinde cezasızlığın devam ettiği vurgulandı.
Af Örgütü, gazetecilerin bölgede haber yaparken “polisler tarafından rahatsız edildiği ve saldırıya uğradığını” hatırlattı.
Raporda, Türkiye ile ilgili öne çıkan diğer başlıklar ‘aşırı güç kullanımı, cezasızlık, toplanma özgürlüğüne yönelik ihlaller, işkence ve kötü muamele.’